©Backroads/Robert Houser

Boende i Norge

Information om boende för dig som ska jobba i Norge


Bostaden kommer att vara din största utgift, men också den plats där du spenderar mestparten av din fritid.
Det är därför viktigt att vi går igenom vad som gäller och hur du ska gå tillväga för att finna det som passar just dig och dina preferenser.

NycklarI Norge är bostadssituationen lite annorlunda än t.ex Stockholm och Göteborg, här finns det nämligen igen bostadsförmedling som du behöver gå igenom för att hitta lägenhet.
Här är det fri marknad som gäller, så det flesta lägenheterna hyrs ut av privata hyresvärdar.
Det gör att du slipper alla bostads köer och inte behöver köa i 10+ år för att få en fin lägenhet i de centralaste delarna i staden, eller utkanten av stan för den delen.
Men det medför ju också att hyrorna blir högre i genomsnitt och att standarden kan bli något lägre i vissa fall.

Anledningen till den här bostadssituationen är att det inte är lika vanligt att hyra sitt hem som det är i Sverige. För norrmännen är det mycket vanligare att äga sin egen bostad. Men trots det så finns det en ganska stor hyresmarknad och i det större städerna är inga problem att finna det du önskar.

Du kan söka boende via de olika bostadsannonssidorna som finns samlade under länkar, bland annonserna i de norska dagstidningarna, genom en fastighetsmäklare eller om du har någon bekant eller släkting som är bosatt i norge som kan hjälpa dig. Det bästa är ändå att åka dit och inspektera lägenheterna på plats, då den norska standarden kan vara något lägre än den svenska.

Deposition

När du ska hyra är det mer regel än vana att du måste lämna en deposition.
Normalt fall så brukar det vara mellan 1 och 3 månadshyra som du får betala. Depositionen är en säkerhet för hyresvärden att du inte ska åka iväg utan att ha betalt hyran eller lämna stora skador på lägenheten utan att betala för dem.
När du sedan flyttar ut från lägenheten så kommer du få tillbaka alla depositionspengar, förutsatt att du inte lämnat några skador.
Det går faktiskt att hitta lägenheter utan deposition, men du får du leta lite extra.

 

Gratis boende

Drömmen för alla Norgejobbare.
Tyvärr väldigt ovanligt, och endast förunnat ett fåtal arbetsgrupper.
Om du tänker söka jobb som lagerarbetare, cafébiträde eller butikspersonal så är det nog tyvärr väldigt liten chans att du blir erbjuden gratis boende.
Det är främst snickare, svetsare, fiskrensare och arbetare på oljeplatform m.fl som brukar få den möjligheten.
Men det är å andra sidan kanske inte så charmigt boende, då det oftast bara brukar vara lite "lyxigare" barracker.

Barack

Hybel

En hybel brukar vara ett inrett rum (med vitvaror och minikök) i en källar- eller vindsvåning.
Det kan även vara att de gjort om en villa så att varje litet rum har blivit som en lägenhet med minikök, och att du sedan delar toalett och/eller badrum med de andra hyresgästerna.Överlag så brukar det vara ganska låg standard på hyblar, men det är ett lite billigare alternativ än lägenhet.

 

 

Kollektivt boende

Kollektivt boende betyder att du delar en lägenhet med flera personer.
Kök, vardagsrum, badrum och toalett är gemensamma platser och alla får hjälpa till och ansvara för städningen.
Om du är nyinflyttad i Norge och inte känner någon här sedan tidigare så kan det vara ett enkelt sätt att lära känna nya personer.
Fördelen är också att du kan väldigt centralt till ett lågt pris.
Det negativa med att bo i kollektiv är att det kan vara påfrestande att alltid behöva ta hänsyn till andra och att du aldrig riktigt är ensam hemma.
Ifall du planerar att flytta till centrala Oslo så rekommenderar jag dig att se över kollektivt boende, annars kan utgifterna bli allt för höga.

Om du planerar att jobba i Norge under en längre tid så kan det vara värt att tänka efter en andra gång. Du kommer att spara mycket pengar om du bor i ett kollektiv, men om du ska stanna en längre tid så kan det ju vara skönt att få sin frihet. Du bestämmer.

 

Lägenhet

Det går att hitta lägenheter med bra standard och läge till ett rimligt pris i Oslo, med det kan ta några visningar och kräver lite ihärdigt sökande.
Ett tillvägagångssätt som jag rekommenderar är att ni lägger ut en egen annons på finn.no
Då kan du specificera dina önskemål och få precis det du söker efter.
Dessutom kommer du många gånger vara den första som blir erbjuden visning. Grunden till det är att många hyresvärdar inte orkar ha telefon- och mailkontakt och boka visningar för 10-20 personer som kanske inte vill hyra lägenheten ändå. Då kontaktar dem hellre dig, om dem har det som du skrivit i annonsen att du önskar hyra.

Priset för en 30 dagars lägenhetsannons i finn är 400 nok, vilket kan tyckas väldigt högt. Men om det är en egen lägenhet du söker efter så kommer det att vara värt varenda krona.

Studentboende

StudentrumOm du kommer till Norge endast för att sommarjobba så kan en studentbostad vara ett bra val.
Under sommarmånaderna när studenterna inte längre studerar finns det nämligen väldigt goda möjligheter att hyra en studentlägenhet eller ett rum i en studentkorridor. Det är ett billigt alternativ för den som vill bo centralt och ett smidigt sätt för den som inte kommer att jobba i Norge under en längre tid än över sommaren.

 

Till sist..

När du väl hittat en bostad som känner dig nöjd med så finns det ett par saker som är väldigt viktiga att tänka på innan du skriver på kontraktet.
1. Läge - Måste jag pendla eller kan jag gå till jobbet?
2. Vad ingår i hyran - Värme, vatten, el, internet, vitvaror och garageplats.
3. Deposition - Oftast mellan 1 och 3 månadshyror.
4. Uppsägningstid - Oftast densamma som depositionen.