©Backroads/Robert Houser

CV-tips
Vi har samlat många värdefulla cv-tips för dig som söker jobb i Norge



Det är viktigt att få allting att stämma när du skriver ditt CV eftersom det är din första kontakt med din (förhoppningsvis) framtida arbetsgivare.
De tar avgörandet om de tycker att du skulle kunna passa för anställning efter det att de läst ditt CV.

Det finns en del enkla men effektiva tips och råd som jag samlat här. Tillsammans så kan dem öka chansen för att du ska få jobbet med väldigt många procent, jämfört med om du skulle bortsett från alla tips.

En sak som är väldigt viktig är att skriva tydligt och att använda ett teckensnitt som är tydligt att läsa.
Många gör felet att dem skriver med ett teckensnitt som de tycker ser snyggt ut men som kan vara lite svårt att läsa.
En fördel med ett annorlunda teckensnitt kan vara att du skapar ett unikt CV som gör att rekryteraren lättare kommer ihåg dig, men det hjälper inte om de inte orkar läsa igenom hela texten. Det är på grund av att vissa rekryterare ibland kan få in väldigt många ansökningar och då inte har tid att läsa alla helt och hållet, utan bara skummar igenom dem på skärmen.
Ett enkelt teckensnitt kan exempelvis vara Times New Roman eller Arial och man brukar rekommender att inte skriva mindre än 10 punkter, helst 12.

Ett gammalt knep man brukar använda när man ska skriva en säljande text om sig själv till sin framtida arbetsgivare är att använda samma ord i sitt personliga brev som står i jobbannonsen. Eller ännu bättre, och mindre uppenbart, är att använda synonymer till de ord som står i jobbannonsen
Bygg vidare på det och försök att dra paraleller mellan de egenskaperna som de söker och de erfarenheterna som du innehar.

Stavning och språk

När du söker jobb i Sverige så är stavningen och språk betydligt viktigare, men tänk på att norrmännen behärskar svenska språket ganska bra och att även dem kan urskilja brister och felstavningar ibland.
För de norrmännen som kanske inte är så familjära med vårt språk så kan det istället bli så att dem får svårt att förstå vad du menar.
Det brukar vara rekommenderat att be någon korrekturläsa ditt CV när du skrivit klart, då kan du vara säker på att ingenting blivit missat.

Ett fel som väldigt många gör när de skriver det personliga brevet är att börja många meningar med samma ord.
"Det" och "Jag" brukar vara de två stora bovarna i dramat.
När du skriver på det sättet låter det inte personligt när man läser det.
De får det till att verka som du bara, i all hast, skrivit ner meningar som du tycker låter bra. Man skapar ett mer personligt och professionellt intryck när texten flyter genom brevet. Om du känner att du börjar upprepa dig så kan du använda en synonymordbok eller korsordsbok.

 


Tänk på att..


Utformningen kan, som tidigare sagt, hjälpa så att en rekryterare kommer ihåg just dig. Det kan vara så enkelt som att sätta en ram runt texten som gör att du står ut från alla andra ansökningar.

Handläggarna oftast föredrar att få ansökningarna i Word- eller Pdf-format.

Försöka hålla CV´t kort och koncist.
Ett CV bör inte vara längre än två sidor, såvida du inte har innehåll som kan vara viktigt för jobbet.

Skriva tydligt med ett teckensnitt som är enkelt att läsa.
Times New Roman eller Arial för exempel.

Storleken på texten inte bör vara mindre än 10 punkter, helst 12.

Inte upprepa samma ord för många gånger i texten.

Bara lämna telefonnummer till referenser som du vet kommer tala bra om dig.
Det kan också vara bra att tala om för dem som står som dina referenser att du skrivit med dem i ditt CV.
Även fast rekryteraren kanske inte kommer att ringa samtliga av dina referenser så är det alltid bäst att vara förberred.

Ringa den personen som står som kontaktperson i platsannonsen och presenter dig själv lite kortfattat, det hjälper att skapa ett starkare intryck hos rekryteraren och gör att de kommer ihåg dig.
Visa att du finns.