©Backroads/Robert Houser

Josefine berättar om sin tid i Norge
Vi har intervjuat Josefine om när hon jobbade i Norge

Josefine SandbergHär finner du våran intervju med Josefine Sandberg. Hon var i Norge och jobbade på två fiskefabriker mellan januari och juli 2007. Först i stranda och sedan i Nordkapp.

Att jobba i Norge var en väldigt positiv upplevelse för henne och hon lyckades samla ihop mycket pengar innan hon åkte hem igen. Hon har endel tips att dela med sig av till dem som planerar sin egen resa. Så att det ska bli en så bra upplevelse som möjlig för er också.

Av vilken anledning valde du att flytta till Norge för att jobba?

Det var lite av en impulsgrej för mig. Jag hade endast en 75- procentig tjänst i Sverige och ville spara ihop pengar inför hösten då jag skulle börja plugga på universitetet. Min syster hade bestämt sig för att åka till Norge och pushade på att jag skulle följa med. Samtidigt tyckte jag det lät kul att åka iväg för att se och göra något nytt.

 

Vad jobbade du med och hur mycket fick du betalt?

Jag jobbade först i Stranda (i närheten av Ålesund) på en fiskfabrik. Arbetade dock på "lager-sidan" och prismärkte, packade lådor, sorterade osv. Lönen var Uppackning av lådordålig (för att vara Norge) i början, jag tror det var 107 Nkr/h. Men sen blev det enligt lag endast tillåtet att tjäna minst 122 Nkr inom den branschen, så då fick vi mer i lön. Vi fick jobba lite övertid också, men inte så mycket som vi hade velat.

 

Medan vi var i Stranda hade vi fått kontakt (även via gulesider.no) med ett företag uppe i Nordkapp. I mitten på maj fick vi äntligen byta till det jobbet. Vi ville byta för att få högre lön och arbeta mer övertid. Uppe i Nordkapp arbetade vi också på en fiskfabrik. Det jobbet var mycket mer äckligt och mer enformigt. Vi slet ut inälvor ur fisken. Lönen var på ackord, man tjänade mellan 125-165 Nkr /h ungefär.

Vägning av fisken vid en av arbetsstationerna

 

Hur fick du tag på jobbet och är det verkligen så lätt att få jobb som alla säger?

Jag och min syster gick in på gulesider.no och ringde runt till jättemånga fiskfabriker. Tillslut fick vi napp. Vi fick ju ringa runt i några dagar, men det fungerade ju. Jag tror att vill man få jobb i Norge och verkligen försöker så går det. Har man inga arbetserfarenheter sen innan kan det kanske bli svårare dock.

 

Hur löste du boendet?

När man som svensk (utländsk) blev anställd på fabriken i Stranda hjälpte chefen där en att fixa ett boende. Så jag, min syster och hennes pojkvän delade till en början en tvåa för 4500 kr. 1500 Nkr per person. Men hennes pojkvän åkte sedan tillbaka till Sverige och då delade vi två på samma hyra. Denna tvåa var egentligen en del i en villa.

I Nordkapp fick vi dela en stor villa med ca 11 rum med flera andra arbetare som kom från andra länder. Vi behövde bara betala 400 kr i månaden för detta och alla fick ett eget rum. Så det blev nu ännu lättare att spara pengar.

 

Det är dyrt att leva i Norge, hur gör man för att spara ihop pengar?

Stranda är en liten by och det finns inte så mycket att spendera pengar på. Vi levde relativt billigt. Vi köpte inte direkt fläskfile varje dag utan höll oss till burkmat, pasta, frusen köttfärs (ganska billigt), fiskpinnar osv. Varje helg blev det utgång på byns enda pub, men om man förfestar innan och inte köper så mycket ute blir det billigt.

Hembakade semlor. Billigare än om man köper dem i affären.

I Nordkapp bodde vi billigt, vi fick ta fisk från fabriken och köpte mycket pasta, burkmat och euroshopperprodukter. Så vi levde billigt där. Villan vi bodde i var ca 10 meter från fabriken, så det gick inte så mycket bensin heller.

 

Vad har varit mest positivt/negativt med resan?

Det mest positiva är upplevelsen i sig. Alla människor man lärt känna, allt man sett och gjort. Vi hade verkligen jätteroligt under vårt halvår i Norge. Det blev mycket festande. Vi åkte ofta iväg på upptäcksfärder i närområdena. I Nordkapp blev det en del bergsbestigande och även bad i det iskalla havet.

 

Det är svårt att hitta något negativt med resan. Det skulle vara småsaker då, som att vi missade lite av sommaren genom att vara uppe i kalla Nordkapp. Och att jag var ifrån min pojkvän som var hemma i Sverige.

Vilka tycker du är de största kontrasterna mellan Sverige och Norge?

Vad gäller landskapet så är ju de två länderna helt olika. I Norge är det berg och fjordar överallt. Väldigt vackert! Svårt att jämföra På utflykt i skarsvågtvå små byar med Umeå, den stad jag kommer ifrån. Självklart var de helt olika varandra.

Men även Oslo är helt olik dessa byar. Människor som bor i en liten by är oftast annorlunda jämfört med storstadsbor.

 

 

Slutligen, har du några tips för dem som planerar att göra sin egen resa?

Läs in er på hur det fungerar i Norge med skatt, arbete osv. Var utåtriktad på den nya arbetsplatsen och öppen för alla. Tacka inte nej till en fest (eller annan aktivitet), det är en chans att få nya vänner. Kommer man själv till Norge är detta väldigt viktigt, för att man ska trivas i längden. Det är skönt att ha en bil med sig. Jag och min syster köpte en billig bil i Sverige som vi tog med oss. Den hade vi mycket nytta av. Vi åkte iväg på många utflykter.