©Backroads/Robert Houser

Lön och skatt i Norge
Information om löner och skatter för er som ska jobba i Norge

Det kan verka lite främmande med de norska reglerna gällande lön och skatt, men här så ska vi förhoppningsvis lyckas räta ut de flesta frågetecknen. Det är faktiskt inte så komplicerat som man kan tro i Norge.

Arbetstillstånd

Alla medborgare i de nordiska länderna har rätt till att arbeta och/eller bo i ett annat nordiskt land utan att behöva arbets- och uppehållstillstånd.
Så det är oerhört smidigt att som svensk åka till Norge för att jobba.

 

A-kassa

I Norge så är du automatiskt arbetslöshetsförsäkrad genom skatten du betalar. Så det krävs med andra ord ingen koppling till vare sig fackförbund eller någon annan instans. Dock så finns det två krav innan du blir berättigad a-kassa. Det första kravet är att du måste ha arbetat heltid i sammanlagt åtta veckor under de tolv första veckorna från flytten.
En sak att tänka på är att du inte får vara dubbelförsäkrad, dvs. stå kvar i den svenska a-kassan. Men eftersom de har en åtta veckorsregel så bör du kvarstå i den svenska a-kassan under den tiden.

Det andra kravet är att du måste ha tjänat minst 100.218 norska kronor under föregående kalenderår, eller sammanlagt 200.436 norska kronor under de tre senaste åren. Men om du inte har det så kan du ibland ändå få räkna med din inkomst från Sverige. Läs mer om villkoren under inntektssikring på nav.no

När du jobbat klart i Norge och vill ta vara på dina a-kassedagar skall du fylla i en blankett som heter E301. Den kan du finna hos skatteverket.
skatteverket.se

 

Sjukskrivning

SjukskrivningNorge ger mycket bättre förmåner för sjukförsäkring än Sverige.
Anställda har t.ex. ingen karensdag och får 100% ersättning. Du har rätt till att sjukskriva dig fyra gånger, tre dagar per gång, utan läkarintyg varje år (Det kallas för egenmedling)
Det krävs att du ska ha varit anställ i 4 veckor för att du ska ha rätt till sjukersättning.
För sjukskrivning med läkarintyg gäller samma regler som i Sverige.

 

Skattekort

Det finns två alternativ gällande skattekort.
Det första och vanligaste alternativet är skattetabell.
Skatten kommer då bli automatiskt uträknad efter hur mycket du tjänar varje månad. Det vanligaste är att man får skattetabell 7300.
Det andra alternativet är ett procentkort. Då får du själv komma överrens med din handläggare om hur många procent du vill betala i skatt.
Tänk på att du kommer att bli återbetalningsskyldig om du betalar för lite.

Om du inte hinner få tag i ett skattekort innan din lön blir utbetald så kommer arbetsgivaren bli tvungen att dra 50% skatt för den löneperioden.
Men om du har en schysst arbetsgivare så kan du be honom hålla inne betalningen tills det att du har fått ditt skattekort.
Ifall du skulle bli dragen 50% skatt så behöver du inte vara orolig, det här är pengar som du kommer få tillbaka från skatten när du deklarerat.
Men det kan bli lite obekvämt att få mindre pengar utbetalade första månaden och att dessutom behöva vänta ett år på att du ska få tillbaka det som blev skattat för mycket.

 

Hur får jag mitt skattekort?

Du får gå till ditt lokala likningskontor (skattekontor) och ansöka om det samtidigt som du söker ditt D-nummer.
Väl på plats får du ett par papper som du ska fylla i för att söka.
Det som du du behöver skriva är namn, adress, förväntad årsinkomst och liknande uppgifter. När det är klart så säger dem att det kommer ta ungefär 2 veckor innan du får det hemskickat. Har du otur så kan det dröja över 4-5 veckor innan dem får tummen ur.
Men skulle det hände så kan du bara gå tillbaka till likningskontoret och skälla ut dem, alternativt dra en snyfthistoria och säga att du inte har några pengar p.g.a att du väntar på skattekort för att få din lön utbetald.
Saken är den att det egentligen ska gå genom någon register i något kontor i Oslo, men är det brottom så kan handläggaren, om han vill, med tre musklick skriva ut ditt skattekort direkt och ge dig det rakt i handen.

 

 

Folkbokföring och D-nummer

Om du planerar att stanna i Norge längre än 6 månader ska du normalt göra en flyttanmälan. Du ska då kontakta folkbokföringen eller skattekontoret i din hemkommun och meddela att du ska flytta till Norge.
Du ska också skicka en anmälan till det norska skattekontoret i den kommun du planerar att bo i. Blanketten för det norska skattekontoret kan du finna på skatteetaten.no och den har numret RF-1401.
När du sedan folkbokförts i Norge får du ditt norska födelsenummer, D-nummer.

Om du stannar i Norge >6 månader så får du ett 'midlertidigt' personnummer, ett temporärt personnummer. Om du ska stanna i Norge mindre än 6 månader behöver du vanligtvis inte göra en flyttanmälan.
Men du behöver fortfarande ett D-nummer för att få ditt skattekort och för att kunna öppna bankkonto. Både D-nummer och skattekort får du på skattekontoret i Norge. För att kunna få dem krävs det att du kan legitimera dig med ett giltigt pass eller körkort och det krävs att du har ett utdrag från folkbokföringsregistret i ditt hemland. Den utskriften får inte vara äldre än 3 månader.
Personbevis kan du enkelt beställa på skatteverket.se, det tar ungefär 2 minuter att göra och sedan får du det hemskickat om ett par dagar.

 

Halvskatt

Under november månad brukar det vara antingen halv skatt månaden ut eller skattefritt två veckor.
Det är lite beroende på företag och var i landet du befinner dig.
Det tänkt som att du ska få lite extra pengar under julen.
Så passa på att arbeta all övertid du kan få när det är halvskatt för det här verkligen guldmånaden när man jobbar i Norge.

 

Semesterersättning

Semesterpengarna betalas vanligvis ut någon gång under sommarmånaderna året efter de blivit intjänade.
Men det går att förhandla med arbetsgivaren och få dem i januari året efter.
Vill du ha dem samma år måste du däremot betala skatt på dem.
Semesterersättningen ligger mellan 10-13%.

 

Hur mycket skatt kommer jag behöva betala?

Du kommer få olika svar från varje person du frågar. Garanterat.
Den slutgiltiga sanningen är att det inte riktigt finns något exakt svar på det. =)
För att kunna beräkna din skatt exakt så måste du ta hänsyn till bl.a. dessa variabler: Var i Norge du bor, Hur mycket du förväntas tjäna, Vilka avdrag du kommer att göra.

Men för att ge dig ett enkelt och rakt svar så kan jag säga att skatten för en svensk som arbetar i Norge brukar bli mellan 20-25 procent i de flesta fallen.
Skulle du råka betala mer så kommer du få tillbaka dina pengar året därpå.

Norrmännen däremot måste betala hela 36% i skatt, så vi svenskar som jobbar i Norge har det ganska mycket bättre.