©Backroads/Robert Houser

Oljeplattform

Allt om att jobba offshore på oljeplattform i Norge


 

Många är intresserade av att ta sig ut offshore och börja jobba på en oljeplattform. Med 450 000 kr/året i startlön och 9 månaders "semester" så är det ganska förståeligt.
Men det krävs en del utbildning och kurser för att få ta sig ut, som till exempel den obligatoriska säkerhetskursen. Tur som är så finns det många företag som erbjuder sådana här kurser.

oljeplattform i Norge

Ryktet att det skulle vara både extremt påfrestande, utmattande och farligt stämmer inte. Detta eftersom säkerheten är så oerhört viktig ombord på plattformen. Få andra arbetsplatser har så pass högt säkerhetstänkande som oljeplattformarna. Det ligger fö.e en stand-by båt utanför riggen redo 24 timmar om dygnet ifall något skulle hända. Och en gång i vecka så brukar det vara säkerhetsövning.

 

Lönen på oljeplattformen

Det är framförallt lönen som lockar folk att söka sig till oljeplattformarna i Norge. Med en ingångslön på 450 000 kr/året (varierar lite beroende på ställning) kan man förstå varför. Men genomsnittslönen ligger på ungefär 600 000 kr/året för bland annat elektriker, rörmokare, kockar o.s.v.
Är du däremot anställd som driller, kranförare eller plattformschef så är det miljonbelopp som vi pratar om.

Så här skriver ssb.no

" Olje- og gassutvinning hadde den høyeste årslønna i privat sektor.

Ansatte i olje- og gassutvinning hadde den høyeste årslønna i 2012 med 725 100 kroner. Dette tilsvarer en økning på 29 000 kroner, eller 4,2 prosent, fra 2011. "

 

Arbetstiderna och fritiden på plattformen

Det vanligaste är att man jobbar 2-4 eller 2-3 skift. Det vill säga att man jobbar på plattformen i två veckor och därefter har ledigt i 3 eller 4 veckor.
Ombord så jobbar man i 12 timmar för att därefter ha ledigt i 12 timmar. Och skulle det bli tal om övertid så är det absolut max 16 timmars arbetsdag, eftersom alla har rätt till minst åtta timmars sömn.

Så vad gör man på oljeriggen när man inte arbetar då?!
Va inte oroliga, det finns massor av aktiviteter att hitta på faktiskt. Som regel brukar det finnas gym, badmintonbana, solarium, hundratals av dvd filmer, playstation 3, nintendo wii, luftpistolbana, internet och dessutom väldigt bra mat.

 

Säkerhetsutbildning

Säkerhetskursen är obligatorisk för alla som ska jobba på oljeplattform i Norge. Utan den så får man helt enkelt inte åka ut till någon plattform. Så det är bäst ifall du ser till att ha ordnat den innan du börjar söka jobb på oljeplattform.
Priset för säkerhetskursen ligger mellan 20-30 tusen, men de pengarna har du snabbt tjänat in när du fått ett jobb på plattform. Har du dessutom tillräckligt med erfarenhet och meriter så att bolagen verkligen måste ha dig som anställd så går det dessutom att få kursen gratis.