©Backroads/Robert Houser

Övrigt
Blandad information för er som ska jobba i Norge

Här nedan finner du lite all möjlig information som kan vara bra att veta innan du reser iväg för att jobba i Norge. Är det något du tycker att vi borde skriva om så tveka inte att höra av dig.

Startkapital

Tänk på att det kan dröja över en månad innan du får en full månadslön om du har otur.
Så därför är det viktigt att vara förberedd.
Ditt startkapital ska räcka till en månadshyra, depositionen, mat för en månad, kollektivtrafiken, telefonkort och en bit till oförutsedda utgifter.

Det kan bli ganska mycket pengar som du behöver om du har otur.
Men det är bara fråga någon släkting om du kan låna. Du kommer ju kunna betala tillbaka hela beloppet på 1-2 månader, så det borde ju inte vara några större problem.

Skulle inte det gå så rekommenderar jag att försöka spara pengar på egen hand. Att ta ett banklån för att flytta till Norge en kort period är, även om det handlar om en liten summa och kort låneperiod, en väldigt dum idé.

 

Svenskregistrerad bil i Norge

Du får köra svenskregistrerade bilar i Norge om arbetet kommer att vara mindre än ett år.
Är arbetstiden längre kan du ansöka om dispens hos tullmyndigheten och får då möjlighet att köra svenskregistrerad bil i upp till två år.
Bor du i Sverige, är gift eller har minderåriga barn (under 18 år) anses du ha koppling till Sverige som ger dig rätt att utan tidsbegränsning köra svenskregistrerad bil i Norge. Samma gäller om du vistas kortare än 185 dagar per år i Norge. Dagspendlare berörs däremot inte av det här systemet.
Som alltid gäller det att ta kontakt med den behöriga myndigheten för att få reda på exakt vad som gäller just dig.
Grensetjänsten

 

Kan Jag använda mitt svenska bankkort i Norge?

VISADu kan använda ditt svenska VISA i alla automater i Norge, men i vissa mindre mataffärer kan det vara så att det inte fungerar. Men de flesta större butiker tar emot svenska kort.
Det bästa är att höra efter med ditt svenska bankkontor om vilka eventuella utgifter som kan förekomma. Annars kan det bli lite onödigt dyrt i längden.

 

Truckkort

Vissa arbetsgivare betalar din utbildning för truckkort.
Men det är långt ifrån alla som är så hyggliga. Om du kan visa att ett truckkort kommer leda till arbete för dig så kan du i vissa fall få det betalt av arbetsförmedlingen.
Ta kontakt med AMS och hör efter vad som gäller i din hemkommun. Om du inte får det betalt så rekommenderar jag dig att ta det på egen hand.
Det är en merit och något som gör att du sticker gentemot de andra som söker samma arbete. Om du ska jobba i Norge som lagerarbetare och tänker gå igenom ett bemanningsföretag så är du i princip garanterad ett jobb om du har truckkort.
Priset för truckkort brukar ligga mellan 4000 - 6000 kronor.

 

Vinmonopolet och åldersgräns på alkohol

Åldersgränsen för att handla alkohol är 18 år för öl, vin och andra produkter under 22%. På alkohol över 22% är det 20 år som gäller.

Öppet tiderna är fram till 18 på vardagar och fram till 15 på lördagar.

 

Språket

Språket behöver ni inte vara oroliga för. Det är väldigt likt svenska och kan liknas med gammaldags svenska.
Värre blir om ni ska flytta nära kusten eller långt norrut.
Då kan det ta lite längre tid att komma in i språket p.g.a dialekterna.
Generellt sett är det lättare att förstå norskan i östlandet (runt oslo).
Det blir lite svårare förstå när du kommer till sörlandet och västlandet, ungefär mellan Arendal och Trondheim.
Men även där finns det stora skillnader. I större städer som Bergen är det lätt att förstå, medan det i princip är omöjligt att förstå vad de som kommer från öarna, och andra isolerade avkrokar, försöker säga.
Om du vill träna på att läsa norska eller bara se hur det är så kan ni ta en titt på en av Norges större dagstidningar VG´s hemsida.
vg.no

 

Söndagar

Det enda som är positivt med söndagar i Norge är att det är 100% extra i lön.
Annars finns det inget. Norge stänger nämligen på söndagar.
I princip allt är stängt på söndagar (naturligtvis inte kollektivtrafiken).
Narvesen och 7eleven brukar ha sina butiker öppna på söndagar, men det finns inga vanliga mataffärer.
Klädaffärer, köpcentrum allt är stängt. Du får söka dig till Karl Johan om du vill hitta någon krog som är öppen då, men det är inte många att välja emellan.

 

Norsk pizza

Säkerligen har ni hört skräckhistorierna om pizzor för 2-300 kr styck.
Dem historierna stämmer tyvärr. Pizzan är dyr i Norge, väldigt dyr. Men det går att hitta pizza under 100 bara man letar lite.
Till deras försvar får jag väl säga att de norska pizzorna är både tjockare och större, så det är lite mer mat på dem. Tyvärr inte godare, men det är ju en smaksak.

 

 

Grandiosa - Norges nya nationalrätt?

17 maj, Norges nationaldag. Karl Johan är överfyllt med människor viftandes den norska flaggan. Lusekoftor och nationaldräkter så långt ögat kan nå. Typiskt norskt.
Men det finns en sak som kanske kan verka lite konstigt. När norrmännen sedan sätter sig till bords för att fira med en god middag är det varken laxs, torrfisk, kokta räkor eller tunnbröd som gäller. Det är fryst pizza.
Medan vi svenskar nöjer oss med 1 kilo fryst pizza per person och år så trycker norrmännen i sig imponerande 4,7 kilo.

Grandiosa - Norges nationalrätt

Grandiosa Pizza, eller "grandis" som norrmännen kallar den, lanserades 1980. Och många norrmän tycker att det borde vara Norges nationalrätt. Kanske är det inte så konstigt när 150 000 norrmän säger att det äter sin älskade fryspizza på självaste julafton.


Men intresset stannar inte enbart vid matbordet. I Norge så har pizzan sin alldeles egna dans och och en egen låt. Den låten har laddats ner otroliga
700 000 gånger som ringsignal. Vad ska man säga om det..
Viva la grandiosa!

 

Krogen - 4 cl regeln

På norska krogar är det inte tillåtet att servera drinkar med 6cl sprit i.
Fråga mig inte varför, höll själv på att sätta min redbull vodka i halsen när jag upptäckte detta.

 

Norsk lunch

En välkänd egenhet som norrmännen har är lunchen.
Den halvtimmeslånga lunchen brukar oftast bara bestå av medtagna mackor, så glöm allt vad husmanskost heter.
Det är med andra ord inte säkert att arbetsplatsen ens har en matsal som serverar riktig mat, men det brukar skifta mellan olika ställen. Det blir ju billigare i längden för dig att ta med egna matlådor istället för att köpa mat där. Så något positivt för det ju med sig iallafall.

 

Minska matkostnaderna

Den största utgiften du kommer att ha är hyran.
Därefter kommer maten. Men den kostnaden kan man få ner ganska mycket om man inte är kräsen.
Du kan t.ex handla varor som kommer från lågprismärken som euroshopper.
Sedan kan du kolla prisskillnaden på de vanligaste livsmedlen du använder bland olika butiker. Och glöm för allt i världen inte att storhandla när det är rea. Sen är det upp till dig själv hur mycket kan tänka lägga ner på maten.
Många som är i Norge under en begränsad tid brukar köra på luffardieten för att maximera sitt sparande. Vill du ha fler tips på hur du kan sänka dina matkostnader så kan vi rekommendera spartipsets sida om matkostnader.

 

17 Maj - Norges nationaldag

17 maj tågNorges nationaldag.
Det blir stor fest över hela landet och många klär sig i traditionella folkdräkter.
När norges nationaldag firas stannar hela landet upp och norrmännen samlas på gator och torg för att vifta den röd-vit-blåa flaggan.
Klockan tio börjar paraden på karl johan och går hela vägen upp till kungliga slottet, där kungafamiljen enligt tradition står på balkongen och vinkar till folket.

Norges nationaldagHistorien kring 17 maj som så här. Den 17 maj 1814 Fick Norge sin författning efter flera år som lydstat under Danmark. Landet förklarades som självständigt. Under 6 hektiska veckor på Eidsvoll herrgård, några mil utanför Oslo, samlades ämbetsmän och bönder från hela Norge och skrev landets författning, en mer demokratisk författning än den svenska.