©Backroads/Robert Houser

Att jobba inom vården i Norge
Sjuksköterskor, undersköterskor, läkare och kirurger


 

Med tanke på de dåliga lönerna inom vården i Sverige är det kanske inte så konstigt att många sjuksköterskor, undersköterskor och läkare väljare att ta ett jobb i Norge istället. Även läkarestudenter och sjuksköterskestudenter väljer att åka till Norge under sommaren för att sommarjobba inom den norska sjukvården.
Kanske är detta något även för dig?Sjuksköterska i Norge

Under 2007 sökte hela 1600 svenskar om norsk sjuksköterskelegitimation. Det är en tredubbling jämfört med 2004. Men nu när vårdstrejken pågår för fullt så kan jag nog med säkerhet påstå att 2008 kommer bli ett rekordår räknat till svensk vårdpersonal i Norge. Totalt så har ca. 11.800 sjuksköterskor och 5.300 läkare fått legitimation för att få jobba i Norge. Men hur många av dem som just nu arbetar i Norge är lite svårare att säga.
För den som får sin norska legitimation behåller den ända fram till 75 års ålder.


Det är kanske inte så konstigt att många väljer att arbeta i vårt grannland när arbetsmiljön är mycket mindre hektisk och mer avspänd i Norge. Medan man måste stressa allt mer i Sverige på grund av besparingar så jobbar faktiskt de flesta norska sjuksköterskorna på deltid. De flesta svenskor som åker till Norge för att jobba kombinerar det jobbet med en anställning i Sverige, eller så är det helt enkelt deltidslediga - lönen är nämligen tillräckligt bra för det.

För dem som kan tänka sig att flytta västerut och börja jobba inom den norska vården väntar i genomsnitt 30 procent högre lön. Men har du speciella utbildningar och andra bra meriter så kan du få ut ännu mer än så. Lägenheten och hemresorna brukar dessutom bemanningsföretagen betala, så det finns många fördeler.
Räkna sedan till att den norska valutan är mellan 15-20% högre än den svenska och att du bara kommer att betala mellan 20-25 % skatt i Norge. Låter det frestande?

Det är inte ovanligt att många tar ut sin komptid och åker iväg till vårt grannland för att tjäna lite extra. På två veckors slit, med ungefär 70 timmar arbetstid per vecka kan du som intensivvårdssköterska få ut mellan 30.000 - 40.000 efter skatt. För en specialistsjuksköterska i Norge kan lönen bli ända upp till 65.000 kronor per månad. De är det inte många som kan konkurrera med i Sverige.

Hur ska jag göra för att kunna börja jobba i Norge som sjuksköterska?

Det första du behöver är en norsk sjuksköterskelegitimation. Den får du efter hos safh.no
Efter att du har gjort det så kommer du att få hem ett inbetalningskort som du kan betala via din internetbank. Kostnaden kommer att vara ungefär 1000 kronor för legitimationen. Glöm inte att kryssa att du betalar övriga kostnader (administrativa kostnader för överföring av pengar) annars finns det en risk att norska statens autorisasjonskontor inte kommer att ta emot din söknad.

Efter ungefär 8 veckor så kommer din nya sjuksköterskelegitimation komma hem till dig på posten. Då har vi ordnat de vesäntliga.
Nu kommer d-nummer (norskt personnummer) och skattekort. Om du ska arbeta genom ett bemanningsföretag så hjälper dem oftast dig med att fixa det här. Men om inte så kan du läsa om d-nummer här och skattekort här. Även boendet brukar bemanningsföretagen lösa åt dig, men om så inte vore fallet så kan du läsa om allt som har med boendet i Norge att göra genom att klicka på rubriken Bostad i menyn överst på sidan.

 

Norskt fackförbund

När du arbetar i Norge bör du bli medlem i ett norskt fackförbund. Vårdförbundet kan nämligen inte företräda dig i Norge om något skulle inträffa.

Sjuksköterskor kan ta kontakt med Norsk Sykepleierforbund
nosf.no

Barnmorskor har två alternativ. Dels till Norsk Sykepleieforbund enligt ovan och dels till Den Norska Jordemorforeningen
jordmorforeningen.no

Biomedicinska analytiker, på norska bioingeniør, som arbetar i Norge kan vända sig till Nito - Norges ingeniørorganisasjon.
nito.no

Röntgensjuksköterskor vänder sig till Norsk radiografforbund
radiograf.no