©Backroads/Robert Houser

Söka jobb i Norge
Det viktigaste sakerna att tänka när du söker jobb i Norge

Många tycker att det verkar knepigt att söka jobb i Norge, men så är inte fallet. Det är nästan lika lätt som när du söker efter ett arbete här hemma i Sverige. Nog för att det norska språket kan verka lite vanskligt i början men det tar inte lång tid innan du kommer in i det.
Speciellt när du ringer upp dem och pratar med dem kan det verka svårt, men kom ihåg att det är väldigt värdefullt att få en personlig kontakt med dem. Dessutom är ingen som förväntar sig att du ska förstå allt med en gång.

Varför vill norrmännen anställa svenskar?

Vi svenskar har ett väldigt gott rykte i vårt grannland Norge.
Det är nämligen allmänt känt att svenskar är väldigt effektiva, jobbar hårt och att vi aldrig tvekar på att jobba övertid (till skillnad från norrmännen).
Vi kan tacka alla norgejobbare som varit här och jobbat röven av sig i fyra månader, för att kunna ta semester i ett halvår efter de, för det.
Sedan så har det sin fördel att Norge och Sverige har väldigt lika språk och kultur.
Vi är mer som "bröder" och "systrar" än invandrad arbetskraft för dem.
Kort sagt så kan du räkna med att bli mottagen med öppna armar i Norge.

 

Varför vill svenskar jobba i Norge?

  • Lägre arbetslöshet
    I Norge är arbetslösheten rekordlåg med bara 2,5% jämfört med 6,4% i Sverige (januari 2008).
    Det här ger dig mycket större valmöjligheter när du söker jobb och näst intill garanterad anställning.

  • Högre standardlön och starkare valuta
    Standardlönen i Norge ligger en bra bit över den svenska och även valutan är betydligt starkare (mellan 10-20%) än den svenska kronan.
    Detta ger möjligheten, även för de som inte har någon utbildning, att tjäna väldigt mycket pengar.
    Lönen för t.ex lagerarbetare brukar ligga på 120-135 kr/h i genomsnitt, och har du turen på din sida så kan du hitta arbetsplatser som betalar uppemot 140-160 kr/h.
    Om du har någon högre utbildning och erfarenhet som läkare, ingenjör eller något hantverksyrke så blir klyftorna mellan de svenska och norska lönerna ännu större.

  • Skatteförmåner för svenskar
    Som svensk betalar du mindre skatt än norrmännen p.ga att du räknas som en gästarbetare.
    Standard skatten brukar vara 36% för norrmännen. Men du kan räkna med att du bara behöver betala 20-25% skatt, och t.om mindre än det om lär dig vilka avdrag som du ska göra i deklarationen.

  • Öppet välkomnande
    Norrmänen gillar svenskar väldigt mycket.
    Vi är allmänt kända för att vara effektiva och att arbeta hårt, så du kan räkna med att bli välkomnad med öppna armar.

 

Var finns jobben?

Om det är till fiskeindustrin du tänker söka dig så ligger majoriteten av fabrikerna längst med den västra kusten och många norrut.
Annars kan vi rekommendera dig att söka till någon av de större städerna i Norge. Oslo, bergen eller stavanger.
Nattutsikt över Bergen  Foto: Floibanen.noDär finns det flera jobb att välja mellan och det är betydligt enklare att hitta en bostad som passar dina krav.
Dessutom är det mer socialt med ett större uteliv och flera aktiviter att välja mellan.
Om du känner dig ensam så är det också lättare att få kontakt med andra svenskar i de större städerna.

Med större utbud av butiker och flera krogar så ökar också risken att du spenderar mer pengar.
Men det beror ju såklart på vilken självkontroll du har. Man ska ju få kunna roa sig ibland också. Det går ju inte att bara jobba hela tiden.

Vanliga jobb i Oslo

I Oslo finns alla de vanliga typerna av jobb att tillgå och det är även här det finns flest företag på minst yta i hela Norge.
Det är en av anledningarna till att de flesta svenskar som kommer till Norge för att arbeta bosätter sig i just Oslo.
Så om man önskar sig sociala svenska kontakter så är Oslo nummer ett.

Svenskarna som arbetar i Norge jobbar för det mesta med samma saker som också är vanligt i Sverige som t.ex kundtjänst, sjuksköterska, recepsionist, eller servitör/bartender.
Truckjobb i OsloMen en av de vanligaste jobben som man ser att många svenskar tyr sig till är lagerarbete.
Anledningen till det är att det är ett arbete som oftast inte kräver någon erfarenhet och samtidigt som det är välbetalt så brukar det finns stora möjligheter till att jobba övertid.
Även bartender och servitör/servitris är bland de som är vanligast. Där brukar det också finnas möjlighet till att jobba många timmar och dricksen brukar många gånger vara mer än nog.
På i princip alla arbetsplatser som kräver lite eller ingen erfarenhet och samtidigt ger möjlighet till mycket övertid så kommer du finna många Svenskar.

 

Hur ska jag gå tillväga?

När du skrivit klart ditt CV och känner att du är nöjd så kan du börja med att registrera hos bemanningsföretagen.
Då kommer de kontakta dig när de hittat ett jobb som passar dina kvalifikationer och önskemål.
Men räkna inte med att du har den turen att du får allt serverat till dig, utan fortsätt med att kolla in de olika jobbsökarportalerna och se vad som finns ledigt.

Om det är fiskeindustrin du vill söka till så är det bästa tipset att gå in på gulesider.no och söka på fiskeforedling. Då kommer du få upp en lista med telefonnummer och mailadresser till alla fiskeindustrier i Norge.
Sedan är det bara att maila iväg ditt CV och/eller ringa dem och fråga om det finns något ledigt. Det går också att använda sig av Norges version av AMS, den hittar du på nav.no
Men det är inte ofta fabrikerna vill annonsera ut sina platser, eftersom de inte riktigt vet om de har fisk eller inte i förhand. Så räkna inte med att det är en massa annonser som bara väntar på dig. Störst chans att hitta annonser på nav är i slutet av juli och början av augusti.

Ibland anordnar arbetsförmedlingen informationsträffar för de som går i tankarna att börja arbeta i Norge och har frågor om det. Då kommer representanter från olika bemanningsföretag i Norge på besök. Så ta kontakt med AMS och fråga dem om det kommer att finnas någon informationsträff i din hemkommun den närmaste tiden.

 

Att gå igenom bemanningsföretagen

I Norge så är det betydligt vanligare att man får jobb via ett bemanningsföretag än via arbetsplatsen direkt, speciellt för svenskar i de större städerna.
Det kan ha sina för och nackdelar.
En fördel är att det går väldigt snabbt och smidigt att få jobb genom bemanningsföretagen. Har du erfarenhet och goda meriter behöver du inte vänta många dagar på att du ska bli erbjuden arbete.
Ett minus är att du i de flesta fallen endast får två veckors kontrakt.
Skulle du inte behövas på arbetsplatsen så får du gå när ditt kontrakt är slut.
Men det brukar inte vara något man behöver oroa sig för, det låter värre än det är. Och skulle du bli tvungen att sluta så hjälper dem dig snabbt att få nytt jobb igen, förutsatt att du skött dig. Ett anat minus är att lönen ibland kan vara något mindre för dig som går igenom bemanningsföretag.
Det kan ibland kännas som du är en slav för bemanningsföretaget eftersom arbetsgivaren betalar ut en avgift till bemanningsföretaget för att få ha dig där som arbetare.
Men överlag så är det mestparten plus för bemanningsföretagen i Norge, men det är alltid bättre att gå direkt igenom företaget, det är iallafall min åsikt.
Värt att tänka på är också att de betalar ut lönen i tvåveckors perioder.
Ett minus till är att du måste fylla ut en timlista som du ska faxa till bemanningsföretaget varannan vecka.
Det kan ibland känns lite omständigt. Men det kan trots allt vara ett alternativ om du känner dig osäker på boende och skatt och annat som skall fixas. Då kan du få hjälp av bemanningsföretaget om det är något du har problem med eller inte vet hur du ska gå tillväga med.
Dock så tycker jag inte att bemanningsföretag bör vara ditt förstaval.

Med specifik yrkesutbildning

Om du har utbildning och lång erfarenhet som t.ex svetsare, elektriker, snickare eller rörmokare är Norge ett drömland att jobba i.
Du kommer att få väldigt bra betalt och många gånger mycket bättre jobbförmåner än hemma i Sverige.
Det är bara att skratta hela vägen till banken om du tillhör en av dessa yrkesgrupper.

 

Med högskole-/universitetsutbildning

Om du har en hög utbildning och lång erfarenhet så ska du förhoppningsvis inte ha några problem att hitta jobb i Sverige.
Men i 90% av fallen så kommer du få högre lön för samma jobb i Norge.
Löneskillnaderna kan vara näst intill extrema inom vissa yrkesgrupper.

Genomsnittslönen för en läkare i Sverige är 50 800 kronor per månad. Läkarkollegorna i Norge har däremot 66 800 kronor per månad som genomsnittslön.

 

Utan utbildning

Trots att du saknar utbildning så finns det många välbetalda arbeten att välja mellan.
Vanliga jobb bland svenskar i Norge som saknar eller har väldigt lite utbildning är butik, lager, servering, kundtjänst och säljjobb.
Även fast du saknar utbildning så fins det grova pengar att tjäna för den som är flitig. Övertid är lösningen.

 

Fiskeindustrin

Väldigt många som är intresserade av att jobba i Norge tänker på fiskeindustrin som enda valet. Det är det som dem hört alla andra berätta om och läst alla skriva om. Sanningen är den att fiskejobben är riktigt slitgöra. Dock inte sagt att det inte går att tjäna pengar för det.

Bland de som åker iväg med de största resekassorna så har många jobbat inom fiskeindustrin. Dock får du vara berred på att jobba som ett svin och bara sova 4-5 timmar om dagen.
Det som gör att det går att tjäna så bra där är att det ofta finns möjlighet till väldigt mycket övertid och övertiden är ju då du tjänar pengar.
Med 50% extra i timmen, 4 timmar extra om dagen så blir det en skaplig summa pengar vid månadsskiftet.
Det är just övertiden som gör att folk söker till fiskeindustrin, hamnar du rätt så kan du nästan få jobba hela dygnet om du vill.
Däremot så brukar lönen vara lite i underkant på de flesta fiskefabriker.
Sedan att många fiskeindustrier ligger beläget på de lite mindre ställena så att det knappt finns något nattliv och knappt några krogar gör ju så att du inte har någonstans att göra av med pengarna. De få gångerna du är ledig då vill säga.. Du får också vara berred på du kan få ett extremt monotont jobb om du har otur. Stå och stapla lådor med 15kg fisk 10 timmar om dagen blir väldigt tröttsamt jävligt snabbt.
Eller att stå upp hela dagen och skära av fiskhuvuden timme efter timme.
Man blir som en zombie efter ett tag, men det går an en eller ett par månader.
Dock så är det en skrämmande tanke att de finns dem som jobbat på samma fiskefabrik i 5-10 år och gjort samma sak varenda dag.

Eftersom fiskeindustrin i Norge är säsongsjobb så gäller det att vara i rätt tid till rätt fabrik. När du ringer till fabriken så glöm inte att fråga om det går att arbeta övertid. Det är på övertiden du kommer att tjäna pengar. Är du inte beredd på långa dagar och lite ledigt så ska du inte räkna med att ha några stora pengar med hem till Sverige. Skriv upp vilken fabrik som behöver personal och under vilka perioder det handlar om.

Till sist vill jag bara påminna om att fiskeindustrin inte erbjuder de enda jobben i Norge. Det finns många andra arbetsplatser som är mycket mer bekväma, och tro mig, det går att tjäna pengar där också.
Så begränsa dig inte till fiskeindustrin.

 

 

Övertid

Om du vill tjäna några pengar så är det en förutsättning att det finns möjlighet till att jobba mycket övertid. Det är då man börjar tjäna pengar på riktigt och börjar bygga på reskassan.
Efter ordinarie arbetstid är det 50% extra fram till klockan nio, då blir det 100% extra. Lördagar brukar det vara 50% fram till 12 och 100% efter tolv.
Hela söndagen är det 100% extra i lön.

Naturligtvis varierar det från arbetsplats till arbetsplats men det är de här tiderna och siffrorna som brukar vara vanligast.

 

Au pair

Au pair innebär att du bor tillsammans med en familj och arbetar med att huvudsakligen ta hand om deras barn. Det är ett ansvarsfullt åtagande som kräver att du är bl.a. lyhörd, ansvarsfull och väldigt barnkär.
Fast det är kanske inte lika vanligt i Norge som i andra länder, men det finns möjligheten.
Det är kanske inte rätt jobb om du åker till Norge för att tjäna stora pengar, men det är absolut rätt jobb om du känner att du vill lära uppleva ett främmande land, dess kultur och få möjligheten att lära dig språket.

 

 

*Glöm inte att få ett skriftligt arbetsavtal och spara all dokumentation som rör ditt jobb och din vistelse i Norge.
Så har du allt svart på vitt om det mot all förmodan skulle gå snett med något.*